KAJU

Cashews W320  (Vietnam)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaju sakız ağacıgiller familyasından bir tropikal iklim bitkisidır kaju. Brezilya'da yetiştirilen kaju portekizliler tarafından dünya da tanınmıştır. En fazla bulunduğu yer Ekvator dur.16. yüzyılda Portekizliler Brezilya da kaju ağacını bulmuştur. Portekizliler kaju tohumlarını Brezilya'dan batı Afrika kıyılarına taşıyıp burada yetiştirmiştir.
 
Kaju ağacının gelişmesi için yağışlı ve nemli olan iklimler çok elverişlidir. İklimi dolayısıyla kaju ağacı batı Afrika kıyılarına kolayca gelişip yayılmaya başlamıştır. Afrika da Gabon, Angola ve Namibya, Mozambik, Kenya ve Tanzanya'ya da yetiştirilmiştir. Kaju ağacı Brezilya ve Afrika dışında Hindistan'da da yetişir. Günümüzde dünyadaki en büyük kaju üreticisi ve ihracatçısı Hindistan'da yer alan Kerala Kaju Birliğidir. Brezilya ikinci afrika üçüncü sırada yer alır. Hindistan'ın toplama zamanı Mayıs, Brezilya'da ise Ekim ayıdır. Kaju meyvesi çabuk çürüdüğünden ekonomik değere sahip değildir. Kajufıstığının diğer fıstık çesitlerinden daha pahalı olma nedenlerinden biri her iklimde yetiştirilememesi ve her kaju elmasından sadece bir tane kaju fıstığı elde etmektedir. Toplanan kaju elmalarından çekirdekleri ayıklanarak üzerinde bulunan kabuk çıkartılıp atılır ve kavrularak yenilir.