KAYISIDAN NELER ÜRETİLİR ?

Kayısı çağala, olgunlaşmış ve güneşte kurutulmuş haliyle doğal şekilde tüketilebilir. Aynı zamanda işlenerek, pişirilerek, farklı madde ve meyvelerile karıştırılarak birçok lezzetli ürün elde edilmektedir.

Ayrıca kimyasal işlemeler ile cilt bakım, güzellik ürünleri, tıbbi ilaçlarda, parfüm ve araç kokuları üretilmektedir. Uzun süre tüketime uygun kalabilmesı için kükürtlü özel odada 12 saat bekletilen kuru kayısı en bilinen halidir. Kayısı dondurulmuş hali ile de yıl boyunca tüketilebilmektedir.

Dünyada ve ülkemizde en çok tüketilen ürünlerin başında kayısı reçeli, marmelatı, konservesi, kayısı suyu, şekerlemeleri gelmektedir. Kayısı, hoşaf, komposto, kek, dondurma, gofret, çikolata, pestil, parfüm, esans, krem yapımında ana madde olarak kullanılmaktadır.